Ne jejte tega pred treningom!

Preden začnete z vadbo, morate jesti. To je odličen izgovor, da zaužijete nekaj, za čimer se vam cedijo sline že cel dan. Če namreč trenirate na prazen želodec, vaše telo ne bo imelo dovolj energije za najboljše funkcioniranje. Je pa slabo, če pred vadbo pojeste napačno stvar, saj bo potem vaša energija namesto v uteži šla na vašo prebavo. Kar torej jeste pred vadbo lahko izredno pomembno vpliva na ravni vaše energije čez trening.

Tukaj je osem živil, ki jih naj ne bi uživali pred treningom:

  1. Živila, bogata z vlakninami

Na splošno so živila, bogata z vlakninami, kot so kruh, testenine in živila iz celega zrna pšenice dobra za vas in vam lahko pomagajo, da se počutite siti dlje časa, poleg tega pa uravnavajo vaš prebavni trakt. Vendar pa je treba pred vadbo ta živila izpustiti, saj traja dlje časa, da se prebavijo in tako povzročijo prebavne krče. To lahko povzroči napihnjenost, slabost in želodčne krče. Verjetno boste težko trenirali, če vas bo konstantno tiščalo v želodcu, kajne?

  1. Sladke gazirane pijače

Gazirane pijače ne vplivajo dobro na vaše želodčno počutje, če pa so še polne sladkorja, vam to lahko povzroči zelo slabo stanje želodca in ravni energije pred vadbo. Njihova visoka vsebnost sladkorja in karbonizacija lahko namreč povzročita napihnjenost in tako kot vlaknine, želodčne krče med vadbo.

  1. Maščobe

Čeprav so zdrave maščobe pomemben del naše celotne prehrane, zaužitje polnih maščobnih obrokov ali prigrizkov, kot so oreščki, pred vadbo, lahko celo znižajo vašo raven energije. To pa je zato, ker je maščoba živilo, ki upočasni prebavo in več je maščobe v obroku ali prigrizku, več časa je potrebno, da se ta obrok ali prigrizek prebavi. Pred treningom je namen obroka povišanje energije telesa, zato je treba živilo popolnoma prebaviti in pripraviti za uporabo kot gorivo. Maščobe v prehrano vključite vsaj dve uri pred vadbo.

  1. Močno začinjena hrana

Medtem ko je začinjena hrana zelo dobra, se ji je treba izogibati pred vadbo iz dveh razlogov: prvič, pikantna hrana lahko povzroči prebavne motnje ali zgago, ki vas lahko pusti v bolečini, zaradi zgage boste gotovo prenhlai z vadbo. Druga stvar pa je, da gre spet ogromna količina energije v prebavo in s tem raven energije odvzame vadbi.

  1. Zelenava

Zelenjava, kot je brokoli, brstični ohrovt in cvetača, je pomembna, in jo je treba vključiti v vašo prehrano, vendar bo med vadbo povzročila škodo za vaše telo. To je zato, ker je ta zelenjava bogata z rafinozo, ki povzroča želodčne krče in plin. Nihče jih noče spuščati med vadbo, kajne?

  1. Rafinirani sladkor

Neustrezne količine sladkorjev in ogljikovih hidratov v vašem sistemu pred vadbo lahko privedejo do slabosti in utrujenosti. Kot vedno se poskušajte izogniti rafiniranemu sladkorju, najdenem v veliko proizvedenih izdelkov. Namesto tega se odločite za fruktozo, ki jo najdemo v sadju in zelenjavi, vaše telo namreč uporablja to vrsto sladkorja veliko bolj učinkovito.

  1. Mleko

Mleku, siru in jogurtu se je treba pred vadbo vedno izogibati. To je zato, ker lahko njihova vsebnost maščob povzroči, da se počutite letargično in med vadbo poveča vsebnost kisline v želodcu. Če pijete mleko pred vadbo, lahko to povzroči občutek napihnjenosti. Nekateri ljudje prav tako občutijo občutek teže, ker je mlečne izdelke še posebej težko prebaviti.

  1. Avokado

Avokadu se je treba izogibati pred treningom zaradi njegove visoke vsebnosti maščob (čeprav so avokadi napolnjeni z dobrimi, mononasičenimi maščobami). Poleg tega je avokado bogat z vlakninami in ta kombinacija, to pa povzroča želodčne krče.

Prednosti cone prijateljstva (2. del)

V prejšnjem delu članka smo govorili o pozitivni plati cone prijateljstva. V tem delu nadaljujemo z razlogi, zakaj cone prijateljstva ne smete jemati kot tolažilno nagrado.

    3.   ZNEBITE ZE OBČUTKA, DA VAM VSE PRIPADA

Druga pomembna lekcija, ki jo pridobite, če ste padli v cono prijateljstva z ženskami je, da vam ženske ne dolgujejo svoje romantične naklonjenosti, niti vam dolgujejo seksa. Ni tako, da če ste našli žensko, ki je prijazna do vas, in ki vas zanima, da je naslednja stopnja spolni odnos.

Seveda, filmi, knjige in pesmi nam že desetletja govorijo ravno nasprotno. Klasična filmska zgodba iz Hollywooda je, da bo lepa ženska iskala pravega moškega in stalno naletela na napačne, dokler ne bo končno videla, da je bil pravi fant pred njenim nosom ves čas. Ni čudno, da vam potem nič ni jasno, ko vidite da po določenem času teh romantičnih občutkov še vseeno ni.

To so osnovna dejstva. Filmi niso resnično življenje in nobena ženska vam ne dolguje romantičnih občutkov, čeprav si to želite. Koga bo izbrala je njena odločitev.

      4.   ZGRADITE MOČNEJŠE ODNOSE Z ŽENSKAMI

Da vidite, da so ženske polnopravno človeško bitje s svojimi željami, vrednotami in cilji, in ne samo bitja, za katera se moški borijo med samo, kdo bo zmagal, je za vas velik plus. Za ženske je to pomembno, ker to pomeni, da se počutiji priznane, in za vas je super, ker lahko začnete gledati ženske kot celo bitje, kot človeka. Mnogo moških ženske še vedno vidi samo kot objekt svojih želja in fantazij.

In s tem nočemo biti žaljivi: je pa res, da se zavedamo, da ženske moški marsikdaj gledajo kot na ravne, dvodimenzionalne predmete. Ženske so pogosto označene kot dolgočasna bitja, ki so dragocena samo, ko so lepa, mlada in še huje, marljiva in pridna. In za moške, ki pristanejo v coni prijateljstva z ženskami, je to prijateljstvo eden od najboljših načinov za premagovanje stereotipnega pogleda na ženska.

      5.   ZARADI PRIJATELJSTVA NE UNIČUJETE ODNOSOV

Recimo, da so stvari potekale tako, kot ste jih želeli. Vi ste si izbrali določeno žensko, pojasnili ste ji, da jo vidite več kot “samo” prijateljico in da ste prepričani, da se počuti enako, čeprav ni izrazila nobenega resničnega romantičnega zanimanja za vas. Ona se strinja, da bo z vami, ker vi tako želite, ker ji dovolj pomenite.

Ali se to dobro sliši, da ste, ki vas dejansko ne želi nazaj? Ne, to bolj zveni kot odnos, ki je obsojen na neuspeh. Zakaj bi si želeli nekoga, ki do vas ne čuti enako, ki si ne želi biti z vami zaradi sebe, temveč zaradi vas? Zveze so za to, da ljudje po svoji volji izberejo določeno osebo, ker jih ta oseba izpolnjuje in so zaradi te osebe tudi sami boljši ljudje. Cona prijateljstva je zato odlična, saj imate človeka, ki vam veliko pomeni, še vseeno ob sebi, brez da bi se počutili krive, ker je druga oseba z vami zaradi neke obvezanosti.

       6.   CONA PRIJATELJSTVA VAM POMAGA PRI OBČUTKU, DA STE ZAVRNJENI

Super. Recimo, da ste prebrali in globoko premislili vse zgoraj navedene točke. Vidite, da prijateljstvo ni samo tolažilna nagrada in da je prijateljstvo lahko dragoceno na več načinov, morda še bolje kot tista romantična ljubezen. Prijateljstvo je namreč lahko večno. Lahko izpolni potrebo po jasni komunikaciji in nam ženske predstavi na popolnoma drugač način, ne samo na dvodimenzionalen. Vendar pa se lahko še vedno porodi občutek, da je prijateljstvo še vedno drugo najboljše, kar ste si želeli. Spoznali ste žensko, ki si ni želela postati vaša punca punca in to za vas ni nič drugega kot zavrnitev.

Tudi če ste bili zavrnjeni, je to v redu in celo dragoceno. To je izkušnja, ki vam bo dala misliti in morda boste prihodnjič ravnali povsem drugače. Zavrnitev je neizogiben korak življenja in vsi se bomo soočili z njo. Nihče od nas je ne mara, ampak če jo kdaj doživimo, se jo bomo naučili “hendlati”, torej se soočati z njo.

Prednosti cone prijateljstva (1.del)

Šteje se kot je ena od največjih nevarnosti in ponižanja sodobnega heteroseksualnega življenja: ti, moški, ki ga ženska popredalčka v “prijateljsko cono.” Kot večina od nas ve, je prijateljska cona kraj, kjer so romantični občutki neobstoječi, »pokopališče« za moške, ki niso dovolj dobri, da bi se izkazali kot fantje. Ti moški so na terenu prijateljstva, ženska, ki čaka na »pravega«, pa ga nemilostno obklada z informacijami o potencialnih kandidatih.
To je depresivno in slabo za samozavest ter občutek moškosti in mnogi fantje vam bodo povedali, da je to stanje, ki se mu je treba izogibati za vsako ceno. Naše mnenje pa je, če je ženska dovolj iskrena, da vam je povedala, da ste lahko njen prijatelj, je to lahko za vas tudi blagoslov. Zakaj?

1. PRIJATELJSTVO JE DRAGOCENO

To ni najbolj vznemirljiva resnica, vendar je resnično pomembna. Če vam katerakoli oseba pove, da bi želela biti vaš prijateljica, bi se morali počutiti počaščene, ne pa da se začnete pritoževati in se vam zbudi tisti občutek zavrnitve. Preprosto rečeno, prijateljstvo je dragoceno: to je ena od velikih radosti življenja od trenutka, ko smo rojeni in dokler ne umremo. Pravo prijateljstvo je tako zelo redko in zato je verjetno še bolj dragoceno kot romantična ljubezen, ki se lahko tako zelo hitro konča.

Problem pri dojemanju prijateljske cone kot druge in manjvredne stopnje od romantične ljubezni, je razmišljanje, da je prijateljstvo tolažilna nagrada, ko nismo dovolj dobri, da bi bili partner. S pritoževanjem, da ste v prijateljskem območju poveste ženski, da je raje ne bi imeli v svojem življenju, kot pa da je vaša prijateljica. Mislimo, da je to zelo grdo, se vam ne zdi?
Bodimo bolj jasni: če ste resnično zaljubljeni in navezani na to dekle in vam ideja, da ste z njo samo prijatelj, povzroča preveč bolečine, je dobro, da se nekaj časa ne vidita. Seveda niste dolžni prevzeti nobene ponudbe prijateljstva. Toda dojemanje, da je prijateljstvo samo po sebi slabša kategorija odnosov od romantičnih odnosov, je napačno in kratkovidno.

2. PRIJATELJSTVO IZBOLJŠA KOMUNIKACIJO

Pogosto je postopek do “prijateljske cone” takšen: moški se odloči, da ima romantična čustva do nekoga, ki ga pozna od nekje, ali je to delovno mesto ali pa imata skupnega prijatelja, ali pa sta kako drugače v nevtralnem, platonskem odnosu. Ta dva človeka ustvarita nek odnos, v katerem se ona počuti, da je on kul človek, s katerim uživa preživljati čas. On pa razvije tisto zaljubljenost, o kateri ji nikoli ne pove.
Sčasoma ona njega označi kot “dobrega kolega” ali začne romantičen odnos z novim človekom ali kako drugače pokaže, da ga vidi samo kot prijatelja. Na tej točki je moški seveda besen. Kako lahko reče, da je samo prijatelj?!!! Pa tako očitno je, da hoče biti z njo! Vsakdo z veščinami za branje misli bi lahko to videl, ona pa očitno ne. GROZA!

Ne. Nehajte. Odnosi odraslih ljudi ne delujejo tako. Če se srečate z žensko na Tinderju ali pa na kakšni drugi strani za zmenke, imate trdnejše razloge za vaše razmišljanje in jezo glede tega, da je bilo vedno očitno, da ste imeli romantične namere. V okoliščini zgoraj pa ne, saj ji tega niti z besedo niste omenili. Če želite, da je ženska vaša romantična partnerka, ne morete pričakovati, da bo ona do tega prišla skozi branje vaših misli in dekodiranja nekih moških kod. Svoja čustva morate izraziti z besedami, kot normalna odrasla oseba. To, da ste končali na tistem za vas ponižujočem območju prijateljstva, je znak, je niste obvestili o svojih namerah, in da morate delati na svojih komunikacijskih spretnostih.

6 navad parov, kjer iskrica ne ugasne

Na hitro smo preverili, kako pari, kjer iskrica nikakor ne ugasne, ohranjajo plamen v svojem razmerju.

Srečen par

1. Imajo ločene interese

Najbolj srečni pari, ki jih intervjujamo, pravijo da imajo del življenja rezerviran za partnerja, del življenja pa zase.

pravi dr. Andreja Grah, strokovnjakinja za partnerske odnose in avtorica knjige "Prevaraj svojega moža (s svojim možem)". Meni namreč, da s tem postanemo bolj zanimivi za svojega partnerja. Ko se namreč vrnemo s svojim aktivnosti, lahko delimo z njimi vse kar smo počeli, dosegli, doživeli ali morda tudi spoznali. Dodaten bonus je to, da s tem partnerju damu možnost, da nas pogreša. Če ves čas tičimo skupaj kot rit in srajca, smo za občutek pogrešanja prikrajšani, kar je velika škoda za razmerje.

Večina ljudi se poroča kasneje v svojem življenju, ko že imajo neke izoblikovane osebnosti in tudi interese. Slednje želimo obdržati tudi po poroki, saj v teh aktivnostih uživamo in se izpopolnjujemo. Tako moški kot ženske še vedno cenijo čas, ki ga ne preživijo s partnerjem temveč s prijatelji, s čimer dobijo občutek samoaktualizacije oz. samoizraženosti tudi, ko se vrnejo domov k partnerju.

2. Nekatere akrivnosti z veseljem počneta skupaj

Pari, kjer sta moški in ženska osredotočena edena na drugega, bosta tudi spolno bolj povezana. Težko se je namreč povezati v spalnici oz. med rjuhami, če tudi čez dan nista povezana. Ni potrebno preživeti vsakega trenutka skupaj, vendar pa se je potrebno zavedati, da je treba partnerja postaviti na prvo mesto.

Morda ste že slišali pregovor "Pari, ki švicajo skupaj, ostanejo skupaj.". Fizična aktivnost izven spalnice je odličen način, kako se lahko povežete s partnerjem in obenem tudi naredite nekaj za svoje zdravje. Telesno udejstvovanje v telesu tudi sprošča endorfine – to je kemikalija, ki nam omogoči občutek sreče. Tudi to ima velik vpliv na večjo povezanost v zvezi.

3. Vzamejo si čas brez mobilnikov

Veliko parov v digitalni dobi se lahko poistoveti z dogodki, ko se je partner raje posvečal mobilni aplikaciji oz. drugi osebi preko telefona kot pa nam. Zato je toliko bolj zanimivo, ko ta isti partner pravi, da mu zmanjkuje časa za intimnost, medtem ko na telefonu preživi ogromno časa, pravi psihiatrinja in zakonska svetovalka Marijana Knebl. Ključnega pomena za kvalitetno zvezo je, nadaljuje dr. Marijana, da si postavimo omejitve in se odtrgamo od zaslona. Ni namreč pomembno le, da preživimo nekaj časa drug z drugim, temveč tudi, kako kvalitetno porabljen je ta čas.

Zelo dober način za to so redni zmenki z dogovorom, da v tem času ne uporabljata telefona. Tako sta v celoti osredotočena drug na drugega, brez distrakcij.

4. Čisto vsega NE prepustijo naključju

Večina ljudi si ne predstavlja, da bi seksali glede na dogovor na koledarju :). Vseeno pa obstaja pregovor "Načrtuj da boš spontan", ki pa ga ne smemo razumeti dobesedno. Pregovor preprosto pomeni to, da če si ne bomo vzeli časa za določene stvari, jih nikoli ne bomo počeli.

Seveda je na prvi pogled nekoliko komično ali celo nenavadno, če si v koledar naprimer zapišemo, da bomo seksali v soboto. Vendar pa, če se postavimo v vlogo para, kjer sta oba zaposlena s kariero, otroci in drugimi obveznostmi, se hitro pričnemo zavedati, da si je potrebno tudi za spolnost rezervirati čas.

5. Z veseljem pomagajo partnerju

Svoje razmere lahko izboljšamo tudi tako, da se sami odpovemo kakšni manjši stvari zato, da lahko pomagamo partnerju. Naprimer, da kakšen dan ne pogledamo nogometne tekme po TV, temveč raje ženi pomagamo izbrati nov kavč v trgovini. Tudi, če na koncu izbere čisto po svojem okusu in imamo občutek, da nismo veliko prispevali k odločitvi, bo že sama gesta zelo cenjena.

Skupina raziskovalcev v Kanadi je analizirala 66 parov, ki so bili v skupni zvezi povprečno 11 let. Poizkušali so dognati, kateri pari so imeli najbolj zadovoljivo spolno življenje in zakaj. Dognali so, da so bili v povprečju bolj srečni tisti pari, ki so udobje svojega partnerja postavili pred svoje udobje. Partnerji so namreč ta trud opazili in se enako (ali celo bolj) potrudili, da tudi oni ustrežejo nazaj.

6. V vsakdanjem življenju sta ekipa

Splošno znano – in napačno – mišljenje je, da se intimnost začne v spalnici. Redna, sprotna komunikacija je lepilo, ki skupaj drži vsako zvezi, kar še posebej velja za ženske. Biti tekom dneva v stiku s partnerjem, ostati čustveno povezan in medsebojno spoštovanje: vse to pripomore k trdni zvezi.

Tudi seks je na ta način veliko bolj intenziven in zadovoljujoč za oba partnerja, opozarjajo številni strokovnjaki. Če sta partnerja zunaj spalnice usklajena in delujeta kot ekipa, se bo to vsekakor poznalo tudi v spalnici.

Je zakon brez seksa obsojen na propad?

Zakon brez seksa

Ljubezen in spolnost – eno brez drugega ne gre. No, vsaj v zakonu je tako, da je treba redno skrbeti za oboje, sicer lahko pride do težav. Je zakon brez seksa torej mogoč? Vsekakor je, vendar pa velja, da ni najbolj prijeten. Spolnost je pač ena od bistvenih sestavin uspešne zveze, in pravijo, da vedno najde pot – tudi v primeru, ko se zdi, da je intimnost skorajda nemogoča (na primer pri invalidnosti).

Zakaj pride do premalo seksa?

Dokler sta zakonca zdrava, imata dovolj energije in sta si privlačna ter naklonjena, s seksom običajno ni nobenih težav. Vsekakor pa v vsaki zvezi nastopijo časovna obdobja, ko spolnosti ni. Pogosto pride do tega zaradi stresa in utrujenosti pri enem od partnerjev – in drugi partner nekaj časa to povsem razume, vsekakor pa ni dobro, če se vleče predolgo. Potem velja razmišljati tudi o drugih vzrokih. Prav tako je lahko razlog za odlog spolnosti bolezen – za seks je nujno dobro počutje in v času bolezni tega gotovo ni.

Kaj pa nosečnost? Spolnost med nosečnostjo je odsvetovana zgolj v primeru, ko velja nosečnost za rizično, sicer pa zanjo ne veljajo nobeni zadržki. Spolne odnose imata lahko partnerja vse do konca nosečnosti,res pa je, da je treba prilagoditi položaje, saj je trebušček precej napoti. Obstajajo pa tudi pari, ki med nosečnostjo nimajo spolnih odnosov – običajno na željo žensk, ki se med nosečnostjo ne počutijo dobro, ali pa se same sebi zdijo neprivlačne. Partner naj se potrudi, da jih prepriča v nasprotno – če nosečnica celih devet mesecev svojemu partnerju odreka seks, to zagotovo ne morebiti dobro za njun odnos.

Seks med nosečnostjo

Pri vseh omenjenih razlogih,da seksa ni oziroma ga jemanj, lahko obrnemo stvari tudi v drugo smer. Obstaja pa razlog, kjer je to izjemno težko: pomanjkanje privlačnosti.

Pomanjkanje seksa je pokazatelj težav

V dobrem zakonu je seksa veliko. Če tega ni, razlog pa ni kateri od zgoraj omenjenih, potem imamo težavo. Razlog, da ni seksa, je lahko pomanjkanje privlačnosti. Prav tako seksa v zakonu morda ni, ker ga ima eden od zakoncev dovolj izven zakona. Morda ima moški težave z erekcijo … Pri večini teh težav, zlasti pri izgubi privlačnosti med partnerjema in pri skoku čez plot, je težko ohraniti zakon. A razlog za to dejansko ni pomanjkanje seksa, temveč tisti vzrok, zaradi katerega jedo tega prišlo.

Seks kot zdravilo?

Pravijo, da lahko »seks za pobotanje« pomaga zgladiti marsikateri prepir in nesporazum v zakonu. Seks je torej lahko za zakon tudi pravo zdravilo, saj pomaga, da se zakonca med intimnostjo ponovno zbližata in pozabita na zamere.

5 znakov, da zakon razpada

Razpad zakona

V vsakem zakonu pride do težav, tega ne moremo zanikati. Prav težavna obdobja so tista, v katerih  se najbolj pokaže, kako trdna je vaša zveza. Obljuba, da si bosta stala ob strani »v dobrem in slabem«, je namreč še kako pomembna. Zakonca naj bi se podpirala, si stala ob strani in bila eden drugemu zaupnika, saj naj bi imela isti cilj: ljubeč in razumevanja poln odnos ter srečno družino. Znaki, da se odnos krha in da zakon razpada, se kažejo prav v tem, da »v dobrem in slabem« pomeni vse manj. Nenazadnje sploh ni treba, da se prepirata, da zakon razpade.

1. Samostojne odločitve

V zakonu so glede financ, vzgoje, skupnega življenja in podobno potrebne skupne odločitve. Ne le takrat, kadar gre za velike in pomembne reči, temveč tudi pri povsem vsakdanjih zadevah. V dobrem zakonu se partnerja posvetujeta, če vse večkrat sprejemata odločitve samostojno, pa to lahko kaže, da zakon razpada.

2. »Nepomembna« pričkanja

Včasih se je pri kakšni stvari zakoncu prav zabavno postaviti po robu, da se krešejo iskrice, a to velja zlasti takrat, ko sta sama in ne govorita o pomembnih stvareh. Kadar se pričkata o nečem popolnoma bizarnem vpričo drugih, pa to ni več zabavno – morala bi držati skupaj. Nenazadnje to, kako strastno zagovarjata vsak svoje stališče o nečem povsem nepomembnem, zagotovo kaže, da ni vse v redu. Kako vaju lahko malenkosti pripravijo do spora?

3. Zbadanje v nepravem trenutku

Med pari je lahko nekaj zbadanja simpatičnega, dokler je to šaljivo in dobronamerno. A z leti zakona se vsi naučimo, glede česa je partner občutljiv, ob čem mu ni do smeha, in s katerimi opazkami in besedami pritisnemo na tiste gumbe, na katere ne bi smeli. Če se večkrat zalotite, da to počnete nalašč, potem se zamislite. Morda je to že prvi znak, da vajin zakon razpada.

4. Pomanjkanje intimnosti

Je res, da si po poroki privoščimo manj seksa kot prej? Za dobre pare to gotovo ne velja. Če je spolnosti vse manj, če vam je čedalje manj do poljubov in objemov, pa je to lahko znak, da med vama ni več privlačnosti. In če ne bosta ponovno zanetila iskrice, bodo šle stvari hitro navzdol.

5. Izguba zaupnika

Ste včasih partnerju zaupali prav vse, saj ste ga imeli za najboljšega prijatelja, zdaj pa stvari raje obdržite zase ali se izkašljate kakšni prijateljici? Če se partnerju nič več ne zaupate, saj vas ne bi razumel, bi vas obsojal, zavrnil vaše težave kot nepomembne in trapaste, potem sta izgubila nekaj zelo pomembnega in razpad zakona gotovo ni več daleč.