četrtek , 16. septembra 2021
Crohnova bolezen

Crohnova bolezen: avtoimuna bolezen z mnogimi obrazi

Pri Crohnovi bolezni govorimo o avtoimunski bolezni, ki prizadene tako imenovano linijo prehranjevanja in se lahko pojavi kjerkoli na poti od ust do zadnjika. Simptomi bolezni so izjemno agresivni in se kažejo skozi nenehne diareje (tudi krvave), bolečine v trebuhu in izgubo teže.

Ker gre za vnetni proces, je jasno prisotna tudi povišana temperatura. Žal vzroka za to bolezen znanost še ne pozna, zaradi česar prav tako ni razvitega procesa zdravljenja. Zaradi bolezni pride tudi do zadebelitve črevesja na prizadetem delu, kjer se pojavijo ognojki in razjede.

Kako poteka zdravljenje Crohnove bolezni?

Kot že rečeno, za Crohnovo bolezen zdravilo žal še ne obstaja, saj se natančno še niti ne ve, kako in zakaj sploh nastane. K sreči pa je stanje na tem področju že tako napredovalo, da lahko bolezen blažimo in vzdržujemo nek normalen nivo življenja.

Za obvladovanje bolezni se uporabljajo protivnetna zdravila, ki skrbijo za pretiran imunski odziv telesa. Prav tako si pomagamo s kortikosteroidi, ki blažijo vnetja, z imunosupresivi zaviramo odziv telesa, vnetje črevesja pa zdravimo z antibiotiki.

Kako prepoznati simptome?

Simptomi Crohnove bolezni so lahko različni, vsekakor pa mednje spadajo takšni, pri katerih je na to bolezensko stanje potrebno pomisliti. Govorimo o neprekinjeni, celo krvavi diareji (driski). Potem so tu še povišana temperatura, konstantno izgubljanje teže in bolečine.

Do izgube kilogramov in anemije pride zaradi težav s črevesjem, ki nenadoma ni več sposobno absorbirati hranil iz zaužite hrane. V tem primeru seveda pride tudi do slabega počutja in občutka splošne nemoči. Bolezen se potrdi s kolonoskopijo črevesja.

Kdo je najbolj ogrožen?

Zadnji podatki kažejo, da so za nastanek bolezni nekoliko bolj dovzetni ljudje, ki imajo v družini že omenjeno bolezen oziroma katero izmed vnetnih črevesnih bolezni. Poleg prej naštetih simptomov pa ne gre spregledati niti bruhanja, vnetih sklepov, razjed v ustih in denimo neprestanega napenjanja.

Kar bi vas še utegnilo zanimati, je, da bolezen navadno nastopi okoli 25. leta starosti, bolj dovzetni zanjo pa so kadilci. Kajenje je znano tudi kot porok za še slabši potek bolezni in izrazitejše simptome. Zaradi prizadetosti glede absorpcije hranil je potrebno nadomestiti vitamine in minerale, pri pacientih z izjemno slabim stanjem pa je včasih potrebna tudi kirurška odstranitev dela prizadetega črevesja.

Pomen zdrave prehrane

Zdrava prehrana je nekaj, kar imamo neprestano na jeziku. Žal le v obliki besed, namesto da bi resnično zdravo tudi jedli. Pomen zdravega prehranjevanja je še toliko večji, saj vpliva že na sam pričetek bolezni, pa tudi na počasnejše napredovanje, če se že pojavi.

Vsekakor se odsvetuje uživanje težke in mastne hrane ter mlečni izdelki in izdelki, ki vsebujejo gluten. Pozornost naj bo usmerjena k opazovanju reakcij po zaužiti določeni hrani. Tista, ki povzroči neželeno reakcijo, naj se znajde na stranskem tiru, vsekakor pa se je o vsem tem potrebno pogovoriti še z zdravnikom in prehranskim strokovnjakom.

Avtor: Robi

Veseli me, da ste obiskali moj spletni portal. Moje ime je Robert, po izobrazbi sem diplomirani komunikolog, kot ste verjetno ugotovili že sami, pa me je pot zanesla drugam. Ukvarjam se z računalništvom in informatiko, v zadnjem času pa precej časa namenjam izdelavi spletnih strani in pripravi vsebin. Ker sem velik zagovornik zdravega načina življenja, na portalu pišem predvsem o temah, povezanih z zdravjem.

Ne spreglejte

Erektilna disfunkcija

Kako odpraviti erektilno disfunkcijo?

Erektilna disfunkcija oziroma impotenca lahko zelo vpliva tako na spolno življenje moškega, kot tudi na …