četrtek , 16. septembra 2021
Pretres možganov

Kako ukrepati po pretresu možganov?

Poškodbe ob padcih se kar pogosto končajo z lažjim ali težjim pretresom možganov. Najbolj pomembno je, da simptome ustrezno prepoznamo in seveda nato tudi ukrepamo. Pri pretresu možganov gre za poškodbo glave, ki v blagi obliki ne zahteva posebnega zdravljenja, le nekaj počitka in previdnosti.

Pri hujših pretresih pa je potrebno biti skrajno previden in obvezno obiskati zdravnika, saj je lahko stanje tudi ogrožajoče za samo življenje poškodovanca. V nadaljevanju povemo nekaj več na temo, kako prepoznati in ukrepati ob pretresu možganov.

Kako pride do pretresa možganov?

Največkrat je pretres možganov posledica prometne nesreče, padca s kolesa, motorja ali kakšnega udarca. Lobanja načeloma zelo dobro varuje možgane in se izkaže kot najbolj čvrst del našega telesa. Kljub temu, da močnejši udarec dodobra pretrese možgane.

V blagi obliki se pretres kaže kot trenutna vrtoglavica, morda rahla slabost. A če prvi simptomi ne izzvenijo in se nadaljujejo z glavobolom in bruhanjem ter se celo stopnjujejo, je to alarm za obisk zdravnika. Pri nekaterih poškodbah se določeni simptomi pokažejo šele v nekaj dneh.

Kako ukrepati po pretresu možganov?

Velikokrat se zgodi, da se otrok udari v glavo, na mestu udarca nastane neprijetna oteklina, otrok pa toži, da mu ni najbolje. Vsekakor je takšno oteklino potrebno hladiti, pri tem pa ves čas paziti na morebiten pojav simptomov, ki bi nakazovali, da gre za pretres možganov.

Ob udarcih v glavo si je potrebno nujno vzeti premor od vsega in počivati vsaj dva dni, medtem pa spremljati potek. V primeru glavobola je najbolje zaužiti zdravilo, na primer Lekadol, in se izogniti Aspirinu, ki bi lahko povečal možnosti za krvavitev.

Vsekakor je potrebno biti pozoren na prej naštete simptome, h katerim pa bi lahko dodali še zmedenost in težavo pri vzpostavljanju komunikacije. Manjši otroci, ki ne znajo zadovoljivo opisati svojega počutja so vsekakor kandidati za obisk zdravnika.

Pozor na hujše oblike

Ko do udarca v glavo pride zaradi prometne nesreče ali kakšne druge hujše nezgode, je skorajda vedno najbolje obiskati zdravnika, ki bo opravil ustrezen pregled glave. Pri težjih udarcih se simptomi pretresa možganov pokažejo nemudoma in je precej jasno, za kaj gre.

Takšne osebe se soočajo tudi z izgubo zavesti, pojavi se dezorientiranost, prav tako je pogosta preobčutljivost na dnevno svetlobo. Če ob tem upoštevamo še vse preostale simptome, je obisk pri zdravniku nujen, verjetno pa tudi vsaj nekajdnevna hospitalizacija in opazovanje.

Ravnanje ob nezgodi

Če ste lastnik vozniškega dovoljenja, potem boste zagotovo znali nuditi prvo pomoč ponesrečencu, še vedno pa ni nič narobe, če ponovimo nekaj osnov. V primeru da je ponesrečenec v nezavesti, ga je potrebno poležati na bok in mu sprostiti dihalne poti. Torej, potrebno je preveriti, da je jezik v ustreznem položaju in ni zamašil dihalnih poti.

Posebno pozornost je potrebno nameniti tudi morebitnim ranam in krvavenju, ki ga je potrebno ustaviti. Med ali po tem pa je seveda potrebno poklicati 112 in mirno razložiti, kje se ponesrečenec nahaja in v kakšnem stanju je. Če boste v dvomih, kaj storiti naprej, vam bodo usposobljeni strokovnjaki pomagali tudi preko telefona.

Avtor: Robi

Veseli me, da ste obiskali moj spletni portal. Moje ime je Robert, po izobrazbi sem diplomirani komunikolog, kot ste verjetno ugotovili že sami, pa me je pot zanesla drugam. Ukvarjam se z računalništvom in informatiko, v zadnjem času pa precej časa namenjam izdelavi spletnih strani in pripravi vsebin. Ker sem velik zagovornik zdravega načina življenja, na portalu pišem predvsem o temah, povezanih z zdravjem.

Ne spreglejte

Erektilna disfunkcija

Kako odpraviti erektilno disfunkcijo?

Erektilna disfunkcija oziroma impotenca lahko zelo vpliva tako na spolno življenje moškega, kot tudi na …