četrtek , 16. junija 2022
Prekomerno potenje pod pazduho

Kako preprečiti prekomerno potenje pod pazduho?

Potenje je naraven proces, pri katerem se naše telo znebi strupov in poskrbi za ustrezno hlajenje, kadar smo pregreti. Seveda pa nam potenje ni v ponos in tudi ravno prijetno ni, zato se poslužujemo različnih izdelkov, ki ustavljajo potenje ali vsaj nevtralizirajo neprijeten vonj.

Ni vsako potenje enako. Nekateri se potijo res močno, spet drugi imajo težave z neprijetnim vonjem potu, ki pa je lahko znak za kakšno obolenje ali pa zgolj rezultat tistega, kar se je nazadnje zaužilo pri kosilu. K sreči obstaja tudi nekaj naravnih načinov za preprečevanje prekomernega potenja pod pazduho.

Dezodorant ali antiperspirant?

Seveda vas najprej zanima, v čem je sploh razlika med njima. Navadno se zjutraj pred odhodom v službo umijemo in uredimo ter pod pazduhami namažemo ali pošpricamo z dezodorantom. Gre za izdelke, katerih naloga je, da prekrijejo neprijetne vonjave, ki so posledica potu na koži in oblačilih.

Na drugi strani pa z antiperspiranti preprečimo, da bi do potenja sploh prišlo. Seveda le za nekaj časa, a vendarle dovolj, da nam v službi ali družbi ni nerodno. Ker je potenje naraven del procesov našega telesa, ni najbolj modro, da na takšen način 24 ur na dan dušimo svojo kožo.

Pomoč pri zdravniku

Če je potenje zares prekomerno in pride do njega tudi takrat, ko za to na videz ni nobene potrebe, se lahko oglasimo tudi pri zdravniku. V primeru, da ta ugotovi pretirano potenje, lahko predpiše določena zdravila ali pa nas napoti celo na kirurško zdravljenje, pri katerem se z operacijo prekine živčne povezave ali odstrani lojnice.

Obstajajo pa tudi nekoliko manj invazivne rešitve, ki jih izvajajo nekateri dermatološki centri, in sicer s pomočjo mikrovalov. Ti, tako kot v mikrovalovni pečici, segajo v podkožje in poskrbijo za trajno odstranitev lojnic.

Prva pomoč v kuhinji

Če se soočate s težavami glede prekomernega potenja, si lahko povsem enostavno pomagate z navadnim kisom. Svetuje se uživanje žlice ali dveh kisa pred vsakim obrokom. Neverjetno, kako dober zaveznik proti slabim vonjavam zaradi potenja je paradižnik.

Ker deluje antiseptično, se lahko z njegovim sokom namažete direktno po koži, prav tako pa bo dobrodošlo uživanje paradižnikovega soka. Nekateri v boju zoper pretirano potenje uporabljajo tudi čajne vrečke. Potem, ko si skuhate čaj, pustite, da se ohladijo in si jih za nekaj minut vstavite pod pazduho.

Kaj še lahko storite?

Vsekakor boste vsaj nekoliko omilili potenje, če si boste dlačice pod pazduhami obrili. Na ta način bodo manj mokra tudi vaša oblačila, dezodorant pa bo lažje opravljal svojo nalogo. Pomembno je še, da se primerno oblačite. Bodite pozorni na temperaturo in svoje počutje.

Depilacija pod pazduho
Potenje in vonj potu lahko omilite, če si dlačice pod pazduho depilirate.

Kadar je v prostoru pretoplo, imejte pod puloverjem vedno na voljo še majico, da boste lahko na ta način kontrolirali svojo telesno temperaturo. Oblačite zračna in ne preveč oprijeta oblačila, pri čemer pa bodite pozorni tudi na materiale. Bombaž bo vsekakor precej boljša izbira od umetnih materialov.

Kar se vonja potu tiče, se izogibajte alkoholu, čebuli in česnu. Ni vedno težava zgolj količina potu, pač pa njegov vonj. Na prekomerno potenje vpliva tudi stres, zato ga skušajte karseda obvladati.

Avtor: Robi

Veseli me, da ste obiskali moj spletni portal. Moje ime je Robert, po izobrazbi sem diplomirani komunikolog, kot ste verjetno ugotovili že sami, pa me je pot zanesla drugam. Ukvarjam se z računalništvom in informatiko, v zadnjem času pa precej časa namenjam izdelavi spletnih strani in pripravi vsebin. Ker sem velik zagovornik zdravega načina življenja, na portalu pišem predvsem o temah, povezanih z zdravjem.

Ne spreglejte

Je grški jogurt dober za vas?

Grški jogurt se razlikuje od drugih jogurtov, ker gre skozi poseben proces, ki odstrani sirotko. …